Kotva

Jak se provádí


Často za mnou chodí lidé s různými problémy a u některých pořád netuší, odkud vítr vane, přestože už vyzkoušeli různé druhy terapií. V těchto případech může hlubinná regresní terapie pomoci vystopovat primární trauma a ve své příčině tuto událost vyčistit.



Jindy je poměrně jasné, jaký zážitek způsobil trauma, ale není snadné zažitý model opustit.
Je-li trauma hlubší, může být obranná reakce velmi silná a odolná, vždyť díky ní se nám tu situaci podařilo přežít. V takovém případě může být potřeba více konzultací.

 

Mnohdy se stává, že si člověk nemusí být vědom nějakého svého bloku a v regresích se ukáže, že to, co považoval za nepodstatné, může být ve skutečnosti velkým zádrhelem a hlavním tématem.

 

Nejdříve vyplníme společně dotazník. Ptám se na otázky typu: vztah s rodiči, partnerské vztahy, zda máte nebo měl zdravotní problémy, operace, potraty, úrazy, strachy, fobie atd. Jednoduše stěžejní věci, abychom mohli problém lépe podchytit a věděli, na co se zaměřit.

 


Klient je při regresní terapii  v alfa stavu. Není to hypnotický stav, ale je to stav podobný tomu těsně před usnutím. Vše budete vnímat a vše si budete pamatovat. Budeme pracovat s Vaší časovou osou. Nejprve si necháte vybavit poslední nejsilnější zážitek, který se týká problemu, jenž budeme zpracovávat. Emoce a tělesné pocity, které jsou přiřazeny tomuto zážitku , Vás na základě asociací dovedou dále do minulosti a budou se Vám vybavovat události starší a starší. Nakonec Vás dovedou až do primární traumatické události, kterou zpracujeme tak, aby nám již nezpůsobovala další fyzickou či psychickou bolest. Nebudete vpomínat, ale necháte si emoce a pocity vybavovat. To je velmi důležité!

 

Tuto událost budeme procházet tak dlouho, dokud budete cítit sebemenší negativní emoci či fyzickou bolest…Budete mi popisovat co se s vámi zrovna děje, jaké máte pocity, co vnímáte, vidíte a jaké u toho máte myšlenky. A to vše v přítomnosti. Jako by jste v té události právě fyzicky byli. 
Při sezení je dobré myšlenky neanalyzovat rozumově, nechat se vést pouze pocity a intuicí. Jen říkat, co vás první napadne a důvěřovat tomu. Nechat emocím, tělesným pocitům a tomu, co zrovna vidíte, volný průchod. Čím víc se do toho vžijete, tím rychleji se budete problému, se kterým jste přišli zbavovat.

 

Je důležité odpojit negativní emoce od traumatického zážitku. Právě na základě asociací se nám může restimulovat nějaké takové primární trauma a mozek reaguje jakoby se to stalo právě teď. Je mu jedno, zda se událost odehrála včera, před 10ti lety, v početí nebo ještě déle. Proto reaguje neadekvátně tomu, co se děje v přítomnosti. Aktivuje se náš “plazí”mozek a nutí nás, abychom se chovali jako by šlo o přežití. Jsme v režimu UTEČ nebo BOJUJ.

 

Ve chvíli, kdy oddělíme emoce od této události, mozek nebude mít možnost kde tyto asociace “brát” a problém zcela a navždy zmizí.

 

Po sezení si vše dokonale pamatujete. Strachy z toho, že zůstanete někde v minulosti, jsou neopodstatněné, protože to není touto metodou technicky možné.

 

Někdy příčina Vašeho problem může být ještě dále v minulosti než je Vaše současné početí. Není důležité věřit v minulé životy. Je důležité pouze důvěřovat svým pocitům a obrazům, které Vám budou přicházet. Možná právě na nich máte pochopit a vyčistit si to, co se Vám děje v přítomnosti. A věřte tomu, že to opravdu funguje!